Zakres badań prowadzonych przez Pracownie Zakładu Higieny Weterynaryjnej
mające siedzibę w Krośnie, wykonujące prace w systemie zarządzania jakością

oraz wykonujące analizy  akredytowanymi metodami  badawczymi.

Pracownia Chemii - Wykaz akredytowanych metod badawczych

Lp

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Mięso i przetwory mięsne





















Zawartość azotynów i azotanów metodą kolorymetryczną w zakresie:

10 [mg/kg] do 120 [mg/kg] NaNO2

10 [mg/kg]do 300 [mg/kg ] NaNO3

PB-01 Edycja 1 z dnia
26.09.2007 r.

w oparciu o normę
PN-74/A-82114

2

Zawartość fosforu metodą wagową

w zakresie: 0,04 [%] do 0,80 [ %] P2O5

PN-A-82060: 1999

3

Zawartość azotu metodą Kjeldahla, metodą miareczkową w zakresie : 0,6 [%] do 4,0 [%] N

PN-75/A-04018

4

Zawartość chlorku sodu metodą Volharda

w zakresie : 0,2 [%] do 5,0 [%] NaCl

PN-ISO 1841-1:2002

5

Zawartość chlorku sodu metodą Mohra

w zakresie: 0,5 [%] do 5,0 [%] NaCl

PN-73/A-82112 + Az 1:2002

6

Zawartość wody metodą wagową

w zakresie: 0,2 [%] do 81,0 [%]

PN-ISO 1442: 2000

7

Zawartość tłuszczu metodą Gerbera

w zakresie: 1[%] do 48[%]

PN-85/A-82100 pkt. 2.3.

8

Zawartość azotynów i azotanów azotynów metodą kolorymetryczną w zakresie:

4 [mg/kg] do 200 [mg/kg] NaNO2

6 [mg/kg] do 560 [ mg/kg] NaNO3

PN-EN 12014-3:2006
+ Ap1 :2008


9



Pasze





Zawartość azotu metodą Kjeldahla,
metodą miareczkową w zakresie:

0,05 [%] do 10,0 [%] N

PN-EN ISO 5983-2 :2006


10

Zawartość chlorku sodu metodą Volharda

w zakresie :

0,2 [%] do 6,0 [%]

PB-03 Edycja 1 z dnia
26.09.2007 r.

w oparciu o normę:

PN-81/R-64780 pkt.2.1.

11

Zawartość chlorku sodu metodą Mohra

w zakresie:

0,2 [%] do 6,0 [%]

PB-02 Edycja 1 z dnia
26.09.2007 r.

w oparciu o normę:

PN-81/R-64780 pkt.2.2.

12

Zawartość wilgotności metodą wagową

w zakresie: 0,2 [%] do 13,0 [%]

PN-ISO-6496 : 2002

13

Zawartość popiołu metodą wagową
w zakresie:

1,0 do 80,0%

PB-29, edycja 1 z dnia 26.09.2007 r.

w oparciu o normę:

PN-76/R-64795 pkt. 2.1.


Pracownia Chemii - Pozostałe metody badawcze

Lp.

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Mięso i przetwory mięsne / mleko i przetwory mleczne / ryby i przetwory rybne / tłuszcze roślinne i zwierzęce

Zawartość histaminy

PN-87/A-86784

2

Zawartość popiołu całkowitego

PN-ISO 936: 2000

3

Zawartość chlorku sodu

PN-74/A-86739

PN-73/A-86232

4

Zawartość hydroksyproliny

PN-ISO 3496 :2000

5

Zawartość suchej masy

PN-EN ISO 5534:2005

6

Zawartość azotanów i azotynów

PN-EN ISO 14673-1:2004 +Ap1:2007

7

Wykrywanie pozostałości substancji hamujących w mleku

test dyfuzyjny

Według instrukcji producenta testu.

8

Wykrywanie pozostałości substancji hamujących w świeżym

Mięsie metodą 4-płytkową

Instrukcja PIWet.
w Puławach : 1992

9

Wykrywanie aldehydu epihydrynowego

PN-85/A-82100

10

Wykrywanie aflatoksyny M1 met. ELISA

PN - EN ISO14675:2005

11

Oznaczanie kwasowości, zawartości tłuszczu, skuteczności pasteryzacji

PN-ISO 2446:2002

PN-80/ A-86207

PN-73/A-86232

PN-75/A-86130

PN-68/A-86122
PN-78/A-86028+Az2:2002

12

Oznaczanie liczby nadtlenkowej


PN-ISO 3960:1996

13

Oznaczanie liczby kwasowej

PN-EN ISO 660:2005 + Ap1:2007

14

Oznaczanie kwasowości ogólnej

PN-74/A-86746

15

Oznaczanie pH

PN-68/A86122

16

Pasze

Zawartość zanieczyszczeń stałych w tłuszczach

paszowych poch. Zwierzęcego

PB-06 Edycja 1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o metodykę przek. przez PIW-PIB Puławy : 2005

17

Zawartość włókna surowego

PN-ISO-5498:1996

18

Zawartość tłuszczu

PN-ISO 6492:2005

19

Wykrywanie aflatoksyna B1 met. ELISA

Instrukcja producenta

testu

20

Wykrywanie ochratoksyna A met. ELISA

Instrukcja producenta

testu

21

Wykrywanie fumonisyna met. ELISA

Instrukcja producenta

testu

22

Wykrywanie substancji przeciwbakteryjnych w

środkach żywienia zwierząt

PB-30 Edycja1 z dnia 12.03.2008 r. w oparciu o instrukcję PIW-PIB Puławy :2006

23

Oznaczanie tylozyny w paszach leczniczych metodą

mikrobiologiczną


PB-09 Edycja1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o normę PN-R 64761:1996, Instrukcję PIW PIB Puławy : 2006

24

Ocena homogeniczności pasz leczniczych na podstawie badania stopnia wymieszania substancji czynnej

PB-07 Edycja 1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o instrukcję zatwierdzoną przez GLW nr GIWpuf-700lab./3/2007

25

Ocena homogeniczności mieszanek paszowych na podstawie badania stopnia wymieszania składnika kluczowego

PB-04 Edycja 1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o instrukcję GLW nr GIWpuf.512lab.1/2005

26

Oznaczanie zawartości wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, potasu, sodu i cynku

PN-EN ISO 6869:2002

27

Oznaczanie doksycykliny metodą mikrobiologiczną

PB-10 Edycja 1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o instrukcję PIW-PIB Puławy :2006


Pracownia Higieny Środków Spożywczych i Środków Żywienia Zwierząt - Wykaz akredytowanych metod badawczych


Lp.

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Mięso i przetwory mięsne


Obecność bakterii z grupy coli. Metoda jakościowa

Zakres: 1g-0,001g

PB-11 edycja 1 z dnia
25-02-2008 r.
w oparciu o normę:
PN-A-82055-10:1997 pkt. 2


2

Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczyny (IV).

Metoda jakościowa

Zakres:1g-0,01g

PB-13 edycja 1 z dnia

25-02-2008 r.
w oparciu o normę:
PN-A-82055-12:1997 pkt. 2


3

Żywność

Obecność pałeczek Salmonella.
Metoda jakościowa

Zakres:10g (ml), 25g (ml)

PN-EN ISO 6579:2003


4

NPL gronkowców koagulazo-dodatnich.

Metoda półilościowa

Zakres:1g (ml)

PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005

5

Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich.

Metoda jakościowa

Zakres: 1g (ml)-0,01g (ml)

PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005


6

Obecność Listeria monocytogenes.
Metoda jakościowa

Zakres:25g (ml)

PN-EN ISO 11290-1:1999+A1:2005


7

Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich.

Metoda ilościowa

Zakres:1-100 jtk

PN-EN ISO 6888-2:2001+A1:2004

8

Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa

Zakres:1-300 jtk

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005

9

Liczba Listeria monocytogenes.
Metoda ilościowa

Zakres: 1-150 jtk


PN-EN ISO 11290-2:2000
+A1:2005+Ap1:2006
+Ap2:2007


10

Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli.

Metoda płytkowa w temperaturze 44°C.

Metoda ilościowa

Zakres: 1-150 jtk

PN-ISO 16649-2:2004


11

Higiena uboju, powierzchnia półtusz zwierząt rzeźnych i tuszek drobiu, Srodowisko produkcji i przechowywania żywności


Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC.

Metoda płytki kontaktowej. Zakres: 1-300 jtk


PN-ISO 18593:2005

PN-EN

ISO 4833:2004+Ap1:2005

12

Liczba Enterobacteriaceae.

Metoda płytki kontaktowej. Zakres: 1-300 jtk

PN-ISO 18593:2005

PN-ISO 21528-2:2005

13

Liczba Enterobacteriaceae.

Metoda ilościowa. Zakres: 1-150 jtk

PN-ISO 21528-2:2005

14

Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC.

Metoda ilościowa

Zakres: 1-300 jtk

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005

15

Obecność pałeczek Salmonella. Metoda jakościowa

Zakres: 25g, wymazy

PN-EN ISO 6579:2003


16

Środki żywienia zwierząt




Obecność przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) w środkach żywienia zwierząt.

Metoda mikroskopowa.

Zakres: od 0,1%

Załącznik do Rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia
27 czerwca 2007 r.
(Dz. U nr 154, poz. 1086, rozdz. 8 pkt. 8.6)

17

Obecność pałeczek Salmonella. Metoda jakościowa. Zakres: 25g

PN-EN ISO 6579:2003



Pracownia Higieny Środków Spożywczych i Środków Żywienia Zwierząt - Pozostałe metody badawcze

Lp.

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Żywność

Obecność Enterobacteriaceae. Metoda jakościowa

PN-ISO 21528-1:2005

2

Obecność Escherichia coli O157. Metoda jakościowa

PN-EN ISO 16654:2002

3

Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda ilościowa

PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004

4

Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej. Metoda płytkowa w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa

PN-ISO 15214:2002

5

Obecność termotolerancyjnych bakterii z rodzaju Campylobacter. Metoda jakościowa

PN-EN ISO 10272-1:2007
+Ap1:2008

6

NPL przypuszczalnych Escherichia coli. Metoda półilościowa

PN-ISO 7251:2006


Lp.

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

7

Żywność

Obecność enterokoków. Metoda jakościowa

PN-A-82055-7:1997 pkt. 2

8

Obecność bakterii proteolitycznych. Metoda jakościowa

PN-A-82055-14:1997

9

NPL bakterii z grupy coli. Metoda półilościowa

PN-ISO 4831:1998

10

Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus. Metoda liczenia koloni w temperaturze 30ºC.
Metoda ilościowa

PN-EN ISO 7932:2005

11

Liczba Enterobacteriaceae. Metoda ilościowa


PN-ISO 21528-2:2005

12

Liczba drożdży i pleśni. Metoda płytkowa
w temperaturze 25ºC. Metoda ilościowa

PN-ISO 7954:1999

13

Liczba Clostridium perfringens.
Metoda ilościowa

PN-EN ISO 7937:2005

14

Liczba bakterii z rodzaju

Pseudomonas. Metoda ilościowa

PN-ISO 13720:1999

15

Liczba bakterii z grupy coli. Metoda ilościowa


PN-ISO 4832:1998

16

Żywność

Liczba bakterii redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych.

Metoda ilościowa

PN-ISO 15213:2005

17

Badanie trwałości konserw metodą termostatową

PN-A-82055-5:1994

18

Badanie szczelności konserw hermetycznie zamkniętych

PN-A-82055-4:1997

19

Liczba Enterobacteriaceaemetodą NPL

z przednamnażaniem. Metoda półilościowa.


PN-ISO 21528-1:2005

20

Obecność przypuszczalnie

chorobotwórczych Yersinia

enterocolitica.

Metoda jakościowa

PN-EN ISO 10273:2005 +Ap1:2005+Ap2:2006

21

Żywność

Obecność przypuszczalnych

Escherichia coli.Metoda jakościowa

PN-ISO 7251:2006

22

Obecność Shigella spp. Metoda jakościowa

PN-EN ISO 21567:2005

23

Środki żywienia zwierząt

















Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda jakościowa

PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005

24

Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych
w temperaturze 30
oC. Metoda ilościowa.

Zakres: 1 jtk- 300 jtk.

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005

25

Obecność Clostridium perfringens.

PN-R-64791:1994 pkt. 3.3.4.1

26

Obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących. Metoda jakościowa

PN-R-64791:1994 pkt. 3.3.4.1

27

Liczba drożdży i pleśni. Metoda płytkowa w temperaturze 25ºC. Metoda ilościowa

PN-ISO 7954:1999

28

Liczba Clostridium perfringens. Metoda ilościowa

PN-EN ISO 7937:2005

29

Liczba Enterobacteriaceae. Metoda ilościowa

Zakres: 1 jtk- 150 jtk.

PN-ISO 21528-2:2005

30

Środki żywienia zwierząt


Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich.

Metoda ilościowa.


PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004

31

Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda ilościowa


PN-EN ISO 6888-2:2001+A1:2004

32

Srodowisko produkcji i przechowywania żywności

Liczba Enterobacteriaceae. Wymazy czystościowe metodą tamponową. Metoda ilościowa

PN-ISO 18593:2005 PN-ISO 21528-2:2005

33

Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC. Wymazy czystościowe metodą tamponową. Metoda ilościowa


PN-ISO 18593:2005 PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005


Wykaz akredytowanych metod badawczych


Lp.

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Materiał biologiczny

(Kał zwierząt, wymazy z odbytu,

mekonium, ściółka, wymazy

środowiskowe, narządy

wewnętrzne zwierząt, zamarłe

zarodki, jaja ptaków)

Obecność, identyfikacja biochemiczna
i serologiczna pałeczek

Salmonella w monitoringu zakażeń

i materiale klinicznym.

Metoda jakościowa.

Zakres:

do 25 g/ml

wymazy - do 30 szt.

PB-16 edycja 1
z dnia 28-02-2008 r.

w oparciu o :

- PN-EN ISO 6579:2003

- PN-EN ISO 6579:2003/A1:2007,

2


Mózgowie


Obecność antygenu wirusa wścieklizny.

Odczyn immunofluorescencji.

Metoda jakościowa.

PB-14, edycja 1
z dnia 28-02-2008 r.

3



Mózgowie


Obecność wirusa wścieklizny.

Próba biologiczna (MIT) na białych myszkach.

Metoda jakościowa

PB-15, edycja 1
z dnia 28-02-2008 r.


4



Kość




Obecności markera tetracyklinowego TC w materiale z monitoringu skuteczności szczepienia lisów przeciwko wściekliźnie.

Test autofluorescencji.

Metoda jakościowa.

PB-17, edycja 1
z dnia 28-02-2008 r.




5



Izolaty szczepów bakterii tlenowych



Lekooporność wyizolowanego szczepu bakteryjnego wyrażona średnicą zahamowania strefy wzrostu, przy gęstości zawiesiny odpowiadającej standardowi 0,5 skali McFarlanda.

Zakres: oporny do wrażliwego.

PB-23, edycja 1
z dnia 28-02-2008 r.




6


Izolaty szczepów bakterii beztlenowych



Lekooporność wyizolowanego szczepu bakteryjnego, w warunkach beztlenowych, wyrażona średnicą zahamowania strefy wzrostu, przy gęstości zawiesiny odpowiadającej standardowi 0,5 skali McFarlanda.

Zakres: oporny do wrażliwego.

PB-24, edycja 1
z dnia 28-02-2008 r.



7


Wydzielina gruczołu mlekowego

Obecność, izolacja oraz identyfikacja drobnoustrojów chorobotwórczych gruczołu mlekowego – met. mikrobiologiczna hodowlana in vitro.

Metoda jakościowa.

PB-18, edycja 1
z dnia 28-02-2008 r.






Pracownia Patologii - Pozostałe metody badawcze


1

2

3

4

Lp.

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

Nawóz

Oznaczanie liczby Enterobacteriaceae; metoda płytkowa

PN-ISO 21528-2

2

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny


Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae oraz drożdży

Metoda jakościowa.

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

3

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny

Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

4

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny


Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

5

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny


Obecność drobnoustrojów chorobotwórczych
z rodzaju Pseudomonas sp; wykrywanie Pseudomonas aeruginosa

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

6

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny


Badanie koproskopowe w kierunku endopasożytów, met. flotacji, dekantacji oraz metodą Vajdy i Baermanna w kier. larw nicieni płucnych

"Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski

7

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Wykrywanie zakażeń pałeczkami Brucella sp. u bydła. Metoda jakościowa

Instr.Nr 46/2003 Gł. Lek. Wet. z dnia 25.08.2003 r, Nr GIWzVII.420/lab -23/2003

8

Zwłoki,

narządy wewnętrzne, skóra

Badanie bakteriologiczne w kierunku wąglika. Metoda jakościowa

Instr. Nr 7/99 Gł. Lek. Wet. z dnia 20.01.1999 r, nr IW m.biol/diagn. -7/99

9

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae oraz drożdży

Metoda jakościowa

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

10

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

11

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

12

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Obecność drobnoustrojów chorobotwórczych z rodzaju Pseudomonas sp; wykrywanie Pseudomonas aeruginosa

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

13

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes

Metoda jakościowa

Instr. Gł. Lek. Wet z dnia 25.06.2003, Nr GIWzVII.420/lab - 15/2003

14

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Rozpoznawanie echinokokozy

Metoda jakościowa

Instr. Gł. Lek. Wet Nr 39/2003 z 25.06.2003,nr GIWzVII 420/lab-16/2003

15

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Badanie parazytologiczne

Metoda jakościowa

Instrukcja Nr 29 Min.Roln. Dep. Wet z dnia 14.07.1973, "Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski

16

Zwłoki, narządy wewnętrzne

Wykrywanie zakażeń zwierząt wirusem nosówki

met. immunofluorescencji

Metoda jakościowa

Instrukcja IF producenta koniugatu

17

Zwłoki, narządy wewnętrzne

Badania anatomopatologiczne, histopatologiczne

Opis zmian

Technika sekcji zwłok Szwejkowski

18

Zeskrobiny

/wymazy/

popłuczyny

Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae oraz drożdży

Metoda jakościowa

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

19

Zeskrobiny

/wymazy/

popłuczyny

Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

20

Zeskrobiny

/wymazy/

popłuczyny

Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

21

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Obecność drobnoustrojów chorobotwórczych
z rodzaju Pseudomonas sp; wykrywanie Pseudomonas aeruginosa. Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

22

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Badanie parazytologiczne

Metoda jakościowa

Instrukcja Nr 29 Min. Roln. Dep. Wet z dnia 14.07.1973, "Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski

23

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Badanie parazytologiczne w kierunku ektopasożytów. Metoda jakościowa

"Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt" - Stefański, Żarnowski

24

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Badanie w kierunku choroby mętwikowej bydła - badanie bakteriologiczne

Metoda jakościowa

Instr.8/99 Gł. Lek. Wet.
z dnia 20.01.1999 r, Nr IW m.biol.diagn.-8/99

25

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Badanie w kierunku zarazy rzęsistkowej bydła met. mikroskopową i hodowlaną

Metoda jakościowa

Instr Gł. Lek. Wet. Nr 9/99 z dnia 20.01.1999 r, Nr IW m.biol/diagn.-9/99

26

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Badanie w kierunku obecności rzęsistka Trichomonas gallinae met. mikroskopową

Metoda jakościowa

Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt - Stefański, Żarnowski

27

Zeskrobiny/

wymazy

Rozpoznawanie grzybic skórnych - met. jakościowa

Instr.29 z dnia 14.07.1973 Mikozy i mikotoksykozy zwierząt - Spiesiwcewa N.

28

Wymazy, preparaty odciskowe

Wykrywanie zakażeń zwierząt wirusem nosówki met.. immunofluorescencji

Metoda jakościowa

Instrukcja IF producenta koniugatu

29

Pszczoły dorosłe

Czerw pszczeli

Rozpoznawanie Varroa destructor - met. makroskopowa

Metoda jakościowa

Instr. GLWet z dn. 02.01.2006, nr GIWz.VIII.400/lab-3/2006; "Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński

30

Pszczoły dorosłe

Czerw pszczeli

Badanie parazytologiczne

Instr. GLWet z dn. 02.01.2006, nr GIWz.VIII.400/lab-3/2006; "Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński

31

Pszczoły dorosłe

Czerw pszczeli

Rozpoznawanie grzybicy kropidlakowej (Aspergillus sp.) metodą mikroskopową i hodowlaną

Metoda jakościowa

"Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół" Z. Gliński

32


Czerw pszczeli


Rozpoznawanie grzybicy otorbielakowej (Ascosphaera apis) metodą mikroskopową
i hodowlaną

Metoda jakościowa

"Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół" Z. Gliński

33

Pszczoły dorosłe

Rozpoznawanie Nosema apis – met. mikroskopowa wg Kirkora. Metoda jakościowa

Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński

34


Czerw pszczeli

Rozpoznawanie zgnilca amerykańskiego - met. mikroskopowa, hodowlana

Metoda jakościowa

Instrukcja Gł. Lek. Wet z dnia 02.01.2006; nr GIW
z VIII.400/lab-2/2006

35


Czerw pszczeli

Rozpoznawanie zgnilca europejskiego - met. mikroskopowa, hodowlana

Metoda jakościowa

Instrukcja Gł. Lek.Wet.
z dnia 02 stycznia 2006 r, nr GIW z VIII.420/lab-1/2006




Pracownia Serologii - Wykaz akredytowanych metod badawczych


Lp.

Badane obiekty grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Surowica bydła




Obecności specyficznych przeciwciał dla wirusa enzootycznej białaczki bydła (BLV) testem immunoenzymatycznym (ELISA)

PB-12, edycja 1 z dnia 05-02-2008

2

Surowica zwierząt















Obecność przeciwciał anty-Brucella abortus w surowicy zwierząt metodą odczynu kwaśnej aglutynacji płytowej OKAP


PB-19, edycja 1 z dnia 05-02-2008



3

Obecność specyficznych przeciwciał dla drobnoustrojów Brucella spp. odczynem aglutynacji probówkowej (OA) – jakościowa metoda serologiczna


PB-20, edycja 1 z dnia 15-02-2008

4

Obecność specyficznych przeciwciał dla drobnoustrojów Brucella spp. odczynem wiązania dopełniacza (OWD) – jakościowa metoda serologiczna

PB-21, edycja 1 z dnia 15-02-2008

5

Surowica koniowatych















Obecności specyficznych przeciwciał dla Pseudomonas mallei odczynem wiązania dopełniacza (OWD) w diagnostyce nosacizny koni – jakościowa metoda serologiczna.

PB-26, edycja 1 z dnia 25-02-2008



6


Obecność specyficznych przeciwciał dla Trypanosoma equiperdum odczynem wiązania dopełniacza (OWD) w diagnostyce zarazy stadniczej koni - jakościowa metoda serologiczna

PB-27, edycja 1 z dnia 25-02-2008

7


Obecność specyficznych przeciwciał dla wirusa niedokrwistości zakaźnej koni (EIA) testem immunodyfuzji w żelu agarowym (AGID) – jakościowa metoda serologiczna


PB-22, edycja 1 z dnia 25-02-2008


8


Surowica bydła

Obecność specyficznych przeciwciał dla wirusa zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy (IBR/IPV) metodą ELISA – jakościowa metoda serologiczna

PB-25, edycja 1 z dnia 25-02-2008



Pracownia Serologii - Pozostałe metody badawcze


Lp.

Badane obiekty grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1







Surowica kur

Obecność specyficznych przeciwciał przeciwko Salmonella Enteritidis metodą ELISA

Instrukcja Nr 10/99 GLW
z dnia 21 lipca 1999 r.
Nr IW m. biol/diagn.-10/99 Instrukcja producenta testu ELISA

2

Obecność specyficznych przeciwciał przeciwko Salmonella Typhimurium metodą ELISA

Instrukcja Nr 10/99 GLW
z dnia 21 lipca 1999 r.
Nr IW m. biol/diagn.-10/99 Instrukcja producenta testu ELISA

3

Obecność specyficznych przeciwciał przeciwko Salmonella pullorum - gallinarum metodą szybkiej aglutynacji płytowej

Instrukcja Nr 10/99 GLW
z dnia 21 lipca 1999 r.
Nr IW m. biol/diagn.-10/99 Instrukcja producenta testu ELISA

4


Surowica trzody

Obecność specyficznych przeciwciał dla glikoproteiny gE wirusa choroby Aujeszkyego świń testem immunoenzymatycznym (ELISA)

PB-28, edycja 1
z dnia 5-03-2008






 

Zakres badań prowadzonych przez zamiejscowe pracownie Zakładu Higieny

Weterynaryjnej w Krośnie , poza systemem zarządzania jakością .

 

Pracownie nie posiadają akredytacji na wykonywane badania

 

 Pracownia mikrobiologii i Immunologii w Rzeszowie

 

  

 

Pracownia Chorób Ryb i Chorób Zakaźnych Zwierząt w Przemyślu

  

Powrót