Zakres
badań prowadzonych przez Pracownie Zakładu Higieny
Weterynaryjnej
mające siedzibę w Krośnie, wykonujące prace w
systemie zarządzania jakością
oraz wykonujące analizy akredytowanymi metodami badawczymi.
Lp |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Mięso i przetwory mięsne
|
Zawartość azotynów i azotanów metodą kolorymetryczną w zakresie: 10 [mg/kg] do 120 [mg/kg] NaNO2 10 [mg/kg]do 300 [mg/kg ] NaNO3 |
PB-01
Edycja 1 z dnia w
oparciu o normę |
2 |
Zawartość fosforu metodą wagową w zakresie: 0,04 [%] do 0,80 [ %] P2O5 |
PN-A-82060: 1999 |
|
3 |
Zawartość azotu metodą Kjeldahla, metodą miareczkową w zakresie : 0,6 [%] do 4,0 [%] N |
PN-75/A-04018 |
|
4 |
Zawartość chlorku sodu metodą Volharda w zakresie : 0,2 [%] do 5,0 [%] NaCl |
PN-ISO 1841-1:2002 |
|
5 |
Zawartość chlorku sodu metodą Mohra w zakresie: 0,5 [%] do 5,0 [%] NaCl |
PN-73/A-82112 + Az 1:2002 |
|
6 |
Zawartość wody metodą wagową w zakresie: 0,2 [%] do 81,0 [%] |
PN-ISO 1442: 2000 |
|
7 |
Zawartość tłuszczu metodą Gerbera w zakresie: 1[%] do 48[%] |
PN-85/A-82100 pkt. 2.3. |
|
8 |
Zawartość azotynów i azotanów azotynów metodą kolorymetryczną w zakresie: 4 [mg/kg] do 200 [mg/kg] NaNO2 6 [mg/kg] do 560 [ mg/kg] NaNO3 |
PN-EN
12014-3:2006
|
|
9 |
Pasze
|
Zawartość azotu
metodą Kjeldahla, 0,05 [%] do 10,0 [%] N |
PN-EN ISO 5983-2 :2006
|
10 |
Zawartość chlorku sodu metodą Volharda w zakresie : 0,2 [%] do 6,0 [%] |
PB-03
Edycja 1 z dnia w oparciu o normę: PN-81/R-64780 pkt.2.1. |
|
11 |
Zawartość chlorku sodu metodą Mohra w zakresie: 0,2 [%] do 6,0 [%] |
PB-02
Edycja 1 z dnia w oparciu o normę: PN-81/R-64780 pkt.2.2. |
|
12 |
Zawartość wilgotności metodą wagową w zakresie: 0,2 [%] do 13,0 [%] |
PN-ISO-6496 : 2002 |
|
13 |
Zawartość popiołu
metodą wagową 1,0 do 80,0% |
PB-29, edycja 1 z dnia 26.09.2007 r. w oparciu o normę: PN-76/R-64795 pkt. 2.1. |
Lp. |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Mięso i przetwory mięsne / mleko i przetwory mleczne / ryby i przetwory rybne / tłuszcze roślinne i zwierzęce |
Zawartość histaminy |
PN-87/A-86784 |
2 |
Zawartość popiołu całkowitego |
PN-ISO 936: 2000 |
|
3 |
Zawartość chlorku sodu |
PN-74/A-86739 PN-73/A-86232 |
|
4 |
Zawartość hydroksyproliny |
PN-ISO 3496 :2000 |
|
5 |
Zawartość suchej masy |
PN-EN ISO 5534:2005 |
|
6 |
Zawartość azotanów i azotynów |
PN-EN ISO 14673-1:2004 +Ap1:2007 |
|
7 |
Wykrywanie pozostałości substancji hamujących w mleku test dyfuzyjny |
Według instrukcji producenta testu. |
|
8 |
Wykrywanie pozostałości substancji hamujących w świeżym Mięsie metodą 4-płytkową |
Instrukcja PIWet.
|
|
9 |
Wykrywanie aldehydu epihydrynowego |
PN-85/A-82100 |
|
10 |
Wykrywanie aflatoksyny M1 met. ELISA |
PN - EN ISO14675:2005 |
|
11 |
Oznaczanie kwasowości, zawartości tłuszczu, skuteczności pasteryzacji |
PN-ISO 2446:2002 PN-80/ A-86207 PN-73/A-86232 PN-75/A-86130 PN-68/A-86122
|
|
12 |
Oznaczanie liczby nadtlenkowej
|
PN-ISO 3960:1996 |
|
13 |
Oznaczanie liczby kwasowej |
PN-EN ISO 660:2005 + Ap1:2007 |
|
14 |
Oznaczanie kwasowości ogólnej |
PN-74/A-86746 |
|
15 |
Oznaczanie pH |
PN-68/A86122 |
|
16 |
Pasze |
Zawartość zanieczyszczeń stałych w tłuszczach paszowych poch. Zwierzęcego |
PB-06 Edycja 1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o metodykę przek. przez PIW-PIB Puławy : 2005 |
17 |
Zawartość włókna surowego |
PN-ISO-5498:1996 |
|
18 |
Zawartość tłuszczu |
PN-ISO 6492:2005 |
|
19 |
Wykrywanie aflatoksyna B1 met. ELISA |
Instrukcja producenta testu |
|
20 |
Wykrywanie ochratoksyna A met. ELISA |
Instrukcja producenta testu |
|
21 |
Wykrywanie fumonisyna met. ELISA |
Instrukcja producenta testu |
|
22 |
Wykrywanie substancji przeciwbakteryjnych w środkach żywienia zwierząt |
PB-30 Edycja1 z dnia 12.03.2008 r. w oparciu o instrukcję PIW-PIB Puławy :2006 |
|
23 |
Oznaczanie tylozyny w paszach leczniczych metodą mikrobiologiczną
|
PB-09 Edycja1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o normę PN-R 64761:1996, Instrukcję PIW PIB Puławy : 2006 |
|
24 |
Ocena homogeniczności pasz leczniczych na podstawie badania stopnia wymieszania substancji czynnej |
PB-07 Edycja 1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o instrukcję zatwierdzoną przez GLW nr GIWpuf-700lab./3/2007 |
|
25 |
Ocena homogeniczności mieszanek paszowych na podstawie badania stopnia wymieszania składnika kluczowego |
PB-04 Edycja 1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o instrukcję GLW nr GIWpuf.512lab.1/2005 |
|
26 |
Oznaczanie zawartości wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, potasu, sodu i cynku |
PN-EN ISO 6869:2002 |
|
27 |
Oznaczanie doksycykliny metodą mikrobiologiczną |
PB-10 Edycja 1 z dnia 17.10.2007 r. w oparciu o instrukcję PIW-PIB Puławy :2006 |
Lp. |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Mięso i przetwory mięsne
|
Obecność bakterii z grupy coli. Metoda jakościowa Zakres: 1g-0,001g |
PB-11 edycja 1 z
dnia
|
2 |
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczyny (IV). Metoda jakościowa Zakres:1g-0,01g |
PB-13 edycja 1 z dnia 25-02-2008 r.
|
|
3 |
Żywność |
Obecność
pałeczek Salmonella. Zakres:10g (ml), 25g (ml) |
PN-EN ISO 6579:2003
|
4 |
NPL gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda półilościowa Zakres:1g (ml) |
PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 |
|
5 |
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda jakościowa Zakres: 1g (ml)-0,01g (ml) |
PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005
|
|
6 |
Obecność Listeria
monocytogenes. Zakres:25g (ml) |
PN-EN ISO 11290-1:1999+A1:2005
|
|
7 |
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda ilościowa Zakres:1-100 jtk |
PN-EN ISO 6888-2:2001+A1:2004 |
|
8 |
Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa Zakres:1-300 jtk |
PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
|
9 |
Liczba Listeria
monocytogenes. Zakres: 1-150 jtk
|
PN-EN
ISO 11290-2:2000
|
|
10 |
Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli. Metoda płytkowa w temperaturze 44°C. Metoda ilościowa Zakres: 1-150 jtk |
PN-ISO 16649-2:2004
|
|
11 |
Higiena uboju, powierzchnia półtusz zwierząt rzeźnych i tuszek drobiu, Srodowisko produkcji i przechowywania żywności
|
Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC. Metoda płytki kontaktowej. Zakres: 1-300 jtk
|
PN-ISO 18593:2005 PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
12 |
Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytki kontaktowej. Zakres: 1-300 jtk |
PN-ISO 18593:2005 PN-ISO 21528-2:2005 |
|
13 |
Liczba Enterobacteriaceae. Metoda ilościowa. Zakres: 1-150 jtk |
PN-ISO 21528-2:2005 |
|
14 |
Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa Zakres: 1-300 jtk |
PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
|
15 |
Obecność pałeczek Salmonella. Metoda jakościowa Zakres: 25g, wymazy |
PN-EN ISO 6579:2003
|
|
16 |
Środki żywienia zwierząt
|
Obecność przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) w środkach żywienia zwierząt. Metoda mikroskopowa. Zakres: od 0,1% |
Załącznik do
Rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa |
17 |
Obecność pałeczek Salmonella. Metoda jakościowa. Zakres: 25g |
PN-EN ISO 6579:2003
|
Lp. |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Żywność |
Obecność Enterobacteriaceae. Metoda jakościowa |
PN-ISO 21528-1:2005 |
2 |
Obecność Escherichia coli O157. Metoda jakościowa |
PN-EN ISO 16654:2002 |
|
3 |
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda ilościowa |
PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004 |
|
4 |
Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej. Metoda płytkowa w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa |
PN-ISO 15214:2002 |
|
5 |
Obecność termotolerancyjnych bakterii z rodzaju Campylobacter. Metoda jakościowa |
PN-EN ISO
10272-1:2007 |
|
6 |
NPL przypuszczalnych Escherichia coli. Metoda półilościowa |
PN-ISO 7251:2006 |
Lp. |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
7 |
Żywność |
Obecność enterokoków. Metoda jakościowa |
PN-A-82055-7:1997 pkt. 2 |
8 |
Obecność bakterii proteolitycznych. Metoda jakościowa |
PN-A-82055-14:1997 |
|
9 |
NPL bakterii z grupy coli. Metoda półilościowa |
PN-ISO 4831:1998 |
|
10 |
Liczba
przypuszczalnych Bacillus cereus. Metoda liczenia koloni w
temperaturze 30ºC. |
PN-EN ISO 7932:2005 |
|
11 |
Liczba Enterobacteriaceae. Metoda ilościowa
|
PN-ISO 21528-2:2005 |
|
12 |
Liczba drożdży i
pleśni. Metoda płytkowa |
PN-ISO 7954:1999 |
|
13 |
Liczba
Clostridium perfringens. |
PN-EN ISO 7937:2005 |
|
14 |
Liczba bakterii z rodzaju Pseudomonas. Metoda ilościowa |
PN-ISO 13720:1999 |
|
15 |
Liczba bakterii z grupy coli. Metoda ilościowa
|
PN-ISO 4832:1998 |
|
16 |
Żywność |
Liczba bakterii redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych. Metoda ilościowa |
PN-ISO 15213:2005 |
17 |
Badanie trwałości konserw metodą termostatową |
PN-A-82055-5:1994 |
|
18 |
Badanie szczelności konserw hermetycznie zamkniętych |
PN-A-82055-4:1997 |
|
19 |
Liczba Enterobacteriaceaemetodą NPL z przednamnażaniem. Metoda półilościowa.
|
PN-ISO 21528-1:2005 |
|
20 |
Obecność przypuszczalnie chorobotwórczych Yersinia enterocolitica. Metoda jakościowa |
PN-EN ISO 10273:2005 +Ap1:2005+Ap2:2006 |
|
21 |
Żywność |
Obecność przypuszczalnych Escherichia coli.Metoda jakościowa |
PN-ISO 7251:2006 |
22 |
Obecność Shigella spp. Metoda jakościowa |
PN-EN ISO 21567:2005 |
|
23 |
Środki żywienia zwierząt
|
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda jakościowa |
PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 |
24 |
Ogólna
liczba drobnoustrojów tlenowych Zakres: 1 jtk- 300 jtk. |
PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
|
25 |
Obecność Clostridium perfringens. |
PN-R-64791:1994 pkt. 3.3.4.1 |
|
26 |
Obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących. Metoda jakościowa |
PN-R-64791:1994 pkt. 3.3.4.1 |
|
27 |
Liczba drożdży i pleśni. Metoda płytkowa w temperaturze 25ºC. Metoda ilościowa |
PN-ISO 7954:1999 |
|
28 |
Liczba Clostridium perfringens. Metoda ilościowa |
PN-EN ISO 7937:2005 |
|
29 |
Liczba Enterobacteriaceae. Metoda ilościowa Zakres: 1 jtk- 150 jtk. |
PN-ISO 21528-2:2005 |
|
30 |
Środki żywienia zwierząt
|
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda ilościowa.
|
PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004 |
31 |
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda ilościowa
|
PN-EN ISO 6888-2:2001+A1:2004 |
|
32 |
Srodowisko produkcji i przechowywania żywności |
Liczba Enterobacteriaceae. Wymazy czystościowe metodą tamponową. Metoda ilościowa |
PN-ISO 18593:2005 PN-ISO 21528-2:2005 |
33 |
Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC. Wymazy czystościowe metodą tamponową. Metoda ilościowa
|
PN-ISO 18593:2005 PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
Wykaz akredytowanych metod badawczych
Lp. |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Materiał biologiczny (Kał zwierząt, wymazy z odbytu, mekonium, ściółka, wymazy środowiskowe, narządy wewnętrzne zwierząt, zamarłe zarodki, jaja ptaków) |
Obecność,
identyfikacja biochemiczna Salmonella w monitoringu zakażeń i materiale klinicznym. Metoda jakościowa. Zakres: do 25 g/ml wymazy - do 30 szt. |
PB-16
edycja 1 w oparciu o : - PN-EN ISO 6579:2003 - PN-EN ISO 6579:2003/A1:2007, |
2 |
Mózgowie
|
Obecność antygenu wirusa wścieklizny. Odczyn immunofluorescencji. Metoda jakościowa. |
PB-14,
edycja 1 |
3 |
Mózgowie
|
Obecność wirusa wścieklizny. Próba biologiczna (MIT) na białych myszkach. Metoda jakościowa |
PB-15,
edycja 1
|
4 |
Kość
|
Obecności markera tetracyklinowego TC w materiale z monitoringu skuteczności szczepienia lisów przeciwko wściekliźnie. Test autofluorescencji. Metoda jakościowa. |
PB-17,
edycja 1
|
5 |
Izolaty szczepów bakterii tlenowych
|
Lekooporność wyizolowanego szczepu bakteryjnego wyrażona średnicą zahamowania strefy wzrostu, przy gęstości zawiesiny odpowiadającej standardowi 0,5 skali McFarlanda. Zakres: oporny do wrażliwego. |
PB-23,
edycja 1
|
6 |
Izolaty szczepów bakterii beztlenowych
|
Lekooporność wyizolowanego szczepu bakteryjnego, w warunkach beztlenowych, wyrażona średnicą zahamowania strefy wzrostu, przy gęstości zawiesiny odpowiadającej standardowi 0,5 skali McFarlanda. Zakres: oporny do wrażliwego. |
PB-24,
edycja 1
|
7 |
Wydzielina gruczołu mlekowego |
Obecność, izolacja oraz identyfikacja drobnoustrojów chorobotwórczych gruczołu mlekowego – met. mikrobiologiczna hodowlana in vitro. Metoda jakościowa. |
PB-18,
edycja 1
|
Pracownia Patologii - Pozostałe metody badawcze
1 |
2 |
3 |
4 |
Lp. |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
Nawóz |
Oznaczanie liczby Enterobacteriaceae; metoda płytkowa |
PN-ISO 21528-2 |
2 |
Kał, wymazy
|
Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae oraz drożdży Metoda jakościowa. |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
3 |
Kał, wymazy |
Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
4 |
Kał, wymazy
|
Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
5 |
Kał, wymazy
|
Obecność
drobnoustrojów chorobotwórczych Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
6 |
Kał, wymazy
|
Badanie koproskopowe w kierunku endopasożytów, met. flotacji, dekantacji oraz metodą Vajdy i Baermanna w kier. larw nicieni płucnych |
"Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski |
7 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Wykrywanie zakażeń pałeczkami Brucella sp. u bydła. Metoda jakościowa |
Instr.Nr 46/2003 Gł. Lek. Wet. z dnia 25.08.2003 r, Nr GIWzVII.420/lab -23/2003 |
8 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne, skóra |
Badanie bakteriologiczne w kierunku wąglika. Metoda jakościowa |
Instr. Nr 7/99 Gł. Lek. Wet. z dnia 20.01.1999 r, nr IW m.biol/diagn. -7/99 |
9 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae oraz drożdży Metoda jakościowa |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
10 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
11 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
12 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Obecność drobnoustrojów chorobotwórczych z rodzaju Pseudomonas sp; wykrywanie Pseudomonas aeruginosa Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
13 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes Metoda jakościowa |
Instr. Gł. Lek. Wet z dnia 25.06.2003, Nr GIWzVII.420/lab - 15/2003 |
14 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Rozpoznawanie echinokokozy Metoda jakościowa |
Instr. Gł. Lek. Wet Nr 39/2003 z 25.06.2003,nr GIWzVII 420/lab-16/2003 |
15 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Badanie parazytologiczne Metoda jakościowa |
Instrukcja Nr 29 Min.Roln. Dep. Wet z dnia 14.07.1973, "Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski |
16 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Wykrywanie zakażeń zwierząt wirusem nosówki met. immunofluorescencji Metoda jakościowa |
Instrukcja IF producenta koniugatu |
17 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Badania anatomopatologiczne, histopatologiczne Opis zmian |
Technika sekcji zwłok Szwejkowski |
18 |
Zeskrobiny /wymazy/ popłuczyny |
Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae oraz drożdży Metoda jakościowa |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
19 |
Zeskrobiny /wymazy/ popłuczyny |
Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
20 |
Zeskrobiny /wymazy/ popłuczyny |
Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
21 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Obecność
drobnoustrojów chorobotwórczych |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
22 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Badanie parazytologiczne Metoda jakościowa |
Instrukcja Nr 29 Min. Roln. Dep. Wet z dnia 14.07.1973, "Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski |
23 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Badanie parazytologiczne w kierunku ektopasożytów. Metoda jakościowa |
"Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt" - Stefański, Żarnowski |
24 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Badanie w kierunku choroby mętwikowej bydła - badanie bakteriologiczne Metoda jakościowa |
Instr.8/99
Gł. Lek. Wet. |
25 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Badanie w kierunku zarazy rzęsistkowej bydła met. mikroskopową i hodowlaną Metoda jakościowa |
Instr Gł. Lek. Wet. Nr 9/99 z dnia 20.01.1999 r, Nr IW m.biol/diagn.-9/99 |
26 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Badanie w kierunku obecności rzęsistka Trichomonas gallinae met. mikroskopową Metoda jakościowa |
Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt - Stefański, Żarnowski |
27 |
Zeskrobiny/ wymazy |
Rozpoznawanie grzybic skórnych - met. jakościowa |
Instr.29 z dnia 14.07.1973 Mikozy i mikotoksykozy zwierząt - Spiesiwcewa N. |
28 |
Wymazy, preparaty odciskowe |
Wykrywanie zakażeń zwierząt wirusem nosówki met.. immunofluorescencji Metoda jakościowa |
Instrukcja IF producenta koniugatu |
29 |
Pszczoły dorosłe Czerw pszczeli |
Rozpoznawanie Varroa destructor - met. makroskopowa Metoda jakościowa |
Instr. GLWet z dn. 02.01.2006, nr GIWz.VIII.400/lab-3/2006; "Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński |
30 |
Pszczoły dorosłe Czerw pszczeli |
Badanie parazytologiczne |
Instr. GLWet z dn. 02.01.2006, nr GIWz.VIII.400/lab-3/2006; "Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński |
31 |
Pszczoły dorosłe Czerw pszczeli |
Rozpoznawanie grzybicy kropidlakowej (Aspergillus sp.) metodą mikroskopową i hodowlaną Metoda jakościowa |
"Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół" Z. Gliński |
32 |
Czerw pszczeli
|
Rozpoznawanie
grzybicy otorbielakowej (Ascosphaera apis) metodą mikroskopową Metoda jakościowa |
"Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół" Z. Gliński |
33 |
Pszczoły dorosłe |
Rozpoznawanie Nosema apis – met. mikroskopowa wg Kirkora. Metoda jakościowa |
„Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński |
34 |
Czerw pszczeli |
Rozpoznawanie zgnilca amerykańskiego - met. mikroskopowa, hodowlana Metoda jakościowa |
Instrukcja Gł.
Lek. Wet z dnia 02.01.2006; nr GIW |
35 |
Czerw pszczeli |
Rozpoznawanie zgnilca europejskiego - met. mikroskopowa, hodowlana Metoda jakościowa |
Instrukcja Gł.
Lek.Wet. |
Lp. |
Badane obiekty grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Surowica bydła
|
Obecności specyficznych przeciwciał dla wirusa enzootycznej białaczki bydła (BLV) testem immunoenzymatycznym (ELISA) |
PB-12, edycja 1 z dnia 05-02-2008 |
2 |
Surowica zwierząt
|
Obecność przeciwciał anty-Brucella abortus w surowicy zwierząt metodą odczynu kwaśnej aglutynacji płytowej OKAP
|
PB-19, edycja 1 z dnia 05-02-2008
|
3 |
Obecność specyficznych przeciwciał dla drobnoustrojów Brucella spp. odczynem aglutynacji probówkowej (OA) – jakościowa metoda serologiczna
|
PB-20, edycja 1 z dnia 15-02-2008 |
|
4 |
Obecność specyficznych przeciwciał dla drobnoustrojów Brucella spp. odczynem wiązania dopełniacza (OWD) – jakościowa metoda serologiczna |
PB-21, edycja 1 z dnia 15-02-2008 |
|
5 |
Surowica koniowatych
|
Obecności specyficznych przeciwciał dla Pseudomonas mallei odczynem wiązania dopełniacza (OWD) w diagnostyce nosacizny koni – jakościowa metoda serologiczna. |
PB-26, edycja 1 z dnia 25-02-2008
|
6 |
Obecność specyficznych przeciwciał dla Trypanosoma equiperdum odczynem wiązania dopełniacza (OWD) w diagnostyce zarazy stadniczej koni - jakościowa metoda serologiczna |
PB-27, edycja 1 z dnia 25-02-2008 |
|
7 |
Obecność specyficznych przeciwciał dla wirusa niedokrwistości zakaźnej koni (EIA) testem immunodyfuzji w żelu agarowym (AGID) – jakościowa metoda serologiczna
|
PB-22, edycja 1 z dnia 25-02-2008
|
|
8 |
Surowica bydła |
Obecność specyficznych przeciwciał dla wirusa zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy (IBR/IPV) metodą ELISA – jakościowa metoda serologiczna |
PB-25, edycja 1 z dnia 25-02-2008 |
Pracownia Serologii - Pozostałe metody badawcze
Lp. |
Badane obiekty grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Surowica kur |
Obecność specyficznych przeciwciał przeciwko Salmonella Enteritidis metodą ELISA |
Instrukcja Nr
10/99 GLW |
2 |
Obecność specyficznych przeciwciał przeciwko Salmonella Typhimurium metodą ELISA |
Instrukcja Nr
10/99 GLW |
|
3 |
Obecność specyficznych przeciwciał przeciwko Salmonella pullorum - gallinarum metodą szybkiej aglutynacji płytowej |
Instrukcja Nr
10/99 GLW |
|
4 |
Surowica trzody |
Obecność specyficznych przeciwciał dla glikoproteiny gE wirusa choroby Aujeszkyego świń testem immunoenzymatycznym (ELISA) |
PB-28, edycja 1
|
Zakres badań prowadzonych przez zamiejscowe pracownie Zakładu Higieny
Weterynaryjnej w Krośnie , poza systemem zarządzania jakością .
Pracownie nie posiadają akredytacji na wykonywane badania
Pracownia mikrobiologii i Immunologii w Rzeszowie
Pracownia Chorób Ryb i Chorób Zakaźnych Zwierząt w Przemyślu
W opracowaniu