Zakres
badań wykonywanych w Pracowni Chorób Ryb
i Chorób
Zakaźnych Zwierząt w Przemyślu
(badania nieakredytowane)
Badania chemiczne środków spożywczych i środków żywienia zwierząt:
Lp |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Mięso i przetwory mięsne
|
Zawartość azotynów i azotanów metodą kolorymetryczną
|
PN-74/A-82114 |
2 |
|||
Zawartość fosforu metodą wagową
|
PN-A-82060: 1999 |
||
3 |
|||
Zawartość azotu metodą Kjeldahla, metodą miareczkową
|
PN-75/A-04018 |
||
4 |
|||
Zawartość chlorku sodu metodą Volharda
|
PN-ISO 1841-1:2002 |
||
5 |
|||
Zawartość chlorku sodu metodą Mohra |
PN-73/A-82112 + Az 1:2002 |
||
6 |
|||
Zawartość wody metodą wagową
|
PN-ISO 1442: 2000 |
||
7 |
|||
Zawartość tłuszczu metodą Gerbera i Soxleta |
PN-85/A-82100pkt. 2.3. |
||
8 |
|||
Zawartość popiołu całkowitego |
PN-ISO 936: 2000 |
||
9
|
Miód |
Badanie organoleptyczne |
PN-88/A-77626 |
Oznaczanie kwasowości ogólnej |
PN-88/A-77626 |
||
10 |
|||
Oznaczanie liczby diastazowej |
PN-88/A-77626 |
||
11 |
|||
Oznaczanie liczby kwasowej |
PN-88/A-77626 |
||
12 |
|||
Oznaczanie przewodności elektrycznej miodu |
PN-88/A-77626 |
||
13 |
|||
Oznaczanie zawartości 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) |
PN-88/A-77626 |
||
14 |
|||
15 |
|||
Oznaczanie zawartości cukrów redukujących i sacharozy |
PN-88/A-77626 |
||
16
|
|||
Oznaczanie zawartości proliny |
PN-88/A-77626 |
||
17 |
|||
Oznaczanie zawartości wody |
PN-88/A-77626 |
||
18 |
Mleko surowe do skupu
|
Wykrywanie pozostałości substancji hamujących w mleku – test dyfuzyjny |
Według instrukcji producenta testu |
19 |
Pasze |
Zawartość azotu metodą Kjeldahla, metodą miareczkową
|
PN-EN ISO 5983-2 :2006
|
20 |
|||
Zawartość chlorku sodu metodą Volharda |
|||
21 |
Zawartość chlorku sodu metodą Mohra |
PN-81/R-64780 pkt.2.2. |
|
22 |
Zawartość wilgotności metodą wagową |
PN-ISO-6496 : 2002 |
|
23 |
Zawartość
popiołu metodą wagową |
PN-76/R-64795 pkt. 2.1.
|
|
24 |
|||
Zawartość tłuszczu metodą Soxleta
|
PN-ISO-6492 : 2005 |
Badania mikrobiologiczne środków spożywczych i środków żywienia zwierząt:
Lp. |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Mięso i przetwory mięsne
|
Obecność Staphylococcus aureus. Metoda jakościowa
|
PN-A-82055-9:1994 pkt. 2 |
2 |
|||
3 |
|||
Obecność bakterii z grupy coli. Metoda jakościowa
|
PN-A-82055-10:1997 pkt. 2
|
||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczyny (IV). Metoda jakościowa |
PN-A-82055-12:1997 pkt. 2 |
||
4 |
Żywność
|
Obecność pałeczek Salmonella. Metoda jakościowa
|
PN-EN ISO 6579:2003
|
5 |
|||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda jakościowa
|
PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005
|
||
6 |
|||
Obecność Listeria monocytogenes. Metoda jakościowa
|
PN-EN ISO 11290-1:1999+A1:2005
|
||
7 |
|||
Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa
|
PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
||
8 |
|||
Liczba Listeria monocytogenes. Metoda ilościowa
|
PN-EN
ISO 11290-2:2000
|
||
Lp. |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
9 |
Higiena uboju, powierzchnia półtusz zwierząt rzeźnych i tuszek drobiu, Środowisko produkcji i przechowywania żywności
|
Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC. Metoda płytki kontaktowej
|
PN-ISO 18593:2005 PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
10 |
|||
Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytki kontaktowej
|
PN-ISO 18593:2005 PN-ISO 21528-2:2005 |
||
11 |
|||
Liczba Enterobacteriaceae. Metoda ilościowa
|
PN-ISO 21528-2:2005
|
||
12 |
|||
Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa
|
PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
||
13 |
|||
14 |
|||
Obecność pałeczek Salmonella. Metoda jakościowa
|
PN-EN ISO 6579:2003
|
||
15 |
|||
Liczba Enterobacteriaceae. Wymazy czystościowe metodą tamponową. Metoda ilościowa |
PN-ISO 18593:2005 PN-ISO 21528-2:2005 |
||
Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC. Wymazy czystościowe metodą tamponową. Metoda ilościowa
|
PN-ISO 18593:2005 PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
||
16 |
środki żywienia zwierząt
|
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda jakościowa |
PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 |
17 |
Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa |
PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005 |
|
18 |
|||
Obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących. Metoda jakościowa
|
PN-R-64791:1994 pkt. 3.3.4.1 |
||
19 |
|||
Liczba drożdży i pleśni. Metoda płytkowa w temperaturze 25ºC. Metoda ilościowa
|
PN-ISO 7954:1999 |
||
20 |
|||
Liczba Enterobacteriaceae. Metoda ilościowa
|
PN-ISO 21528-2:2005 |
Badania materiału patologicznego:
Lp. |
Badane obiekty / grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
Materiał biologiczny (Kał zwierząt, wymazy z odbytu, wewnętrzne zwierząt, itp) |
Obecność,
identyfikacja biochemiczna Salmonella w materiale klinicznym. Metoda jakościowa.
|
- PN-EN ISO 6579:2003 -
załącznik D: |
2 |
Izolaty szczepów bakterii tlenowych
|
Lekooporność wyizolowanego szczepu bakteryjnego |
„Podstawy mikrobiologii lekarskiej” L. Jabłoński Instrukcje producentów podłóż |
3 |
Wydzielina gruczołu mlekowego |
Obecność, izolacja oraz identyfikacja drobnoustrojów chorobotwórczych gruczołu mlekowego – met. mikrobiologiczna hodowlana in vitro. Metoda jakościowa. |
Instrukcja nr 48 z dnia 22.09.1978, PN-A-82055-12:1997 EN ISO 7937:2004- wersja polska Instrukcje producentów podłóż |
4 |
Kał,
wymazy
|
Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae oraz drożdży Metoda jakościowa. |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
5 |
Kał,
wymazy |
Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
6 |
Kał,
wymazy
|
Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
7 |
Kał,
wymazy
|
Obecność
drobnoustrojów chorobotwórczych Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
8 |
Kał,
wymazy
|
Badanie koproskopowe w kierunku endopasożytów, met. flotacji, dekantacji oraz metodą Vajdy i Baermanna w kier. larw nicieni płucnych |
"Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski |
9 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae oraz drożdży Metoda jakościowa |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
10 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
11 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
12 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Obecność drobnoustrojów chorobotwórczych z rodzaju Pseudomonas sp; wykrywanie Pseudomonas aeruginosa Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
13 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes Metoda jakościowa |
Instr. Gł. Lek. Wet z dnia 25.06.2003 r, Nr GIWzVII.420/lab - 15/2003 |
14 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Badanie parazytologiczne Metoda jakościowa |
Instrukcja Nr 29 Min.Roln. Dep. Wet z dnia 14.07.1973, "Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski |
15 |
Zwłoki, narządy wewnętrzne |
Badania anatomopatologiczne, histopatologiczne Opis zmian |
Technika sekcji zwłok Szwejkowski |
16 |
Zeskrobiny /wymazy/ popłuczyny |
Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae oraz drożdży Metoda jakościowa |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
17 |
Zeskrobiny /wymazy/ popłuczyny |
Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe |
Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M. Instrukcje producentów podłóż |
18 |
Zeskrobiny /wymazy/ popłuczyny |
Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
19 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Obecność
drobnoustrojów chorobotwórczych Metoda jakościowa |
"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż |
20 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Badanie parazytologiczne Metoda jakościowa |
Instrukcja Nr 29 Min. Roln. Dep. Wet z dnia 14.07.1973, "Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski |
21 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Badanie parazytologiczne w kierunku ektopasożytów Metoda jakościowa |
"Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt" - Stefański, Żarnowski |
22 |
Zeskrobiny/ wymazy/ popłuczyny |
Badanie w kierunku obecności rzęsistka Trichomonas gallinae met. mikroskopową Metoda jakościowa |
Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt - Stefański, Żarnowski |
23 |
Zeskrobiny/ wymazy |
Rozpoznawanie grzybic skórnych - met. jakościowa |
Instr.29 z dnia 14.07.1973 Mikozy i mikotoksykozy zwierząt - Spiesiwcewa N. |
24 |
Pszczoły dorosłe Czerw pszczeli |
Rozpoznawanie Varroa destructor - met. makroskopowa Metoda jakościowa |
Instr. GLWet z dn. 02.01.2006, nr GIWz.VIII.400/lab-3/2006; "Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński |
25 |
Pszczoły dorosłe Czerw pszczeli |
Badanie parazytologiczne |
Instr. GLWet z dn. 02.01.2006, nr GIWz.VIII.400/lab-3/2006; "Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński |
26 |
Pszczoły dorosłe Czerw pszczeli |
Rozpoznawanie grzybicy kropidlakowej (Aspergillus sp.) metodą mikroskopową i hodowlaną Metoda jakościowa |
"Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół" Z. Gliński |
27 |
Czerw pszczeli
|
Rozpoznawanie
grzybicy otorbielakowej (Ascosphaera apis) metodą mikroskopową Metoda jakościowa |
"Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół" Z. Gliński |
28 |
Pszczoły dorosłe |
Rozpoznawanie Nosema apis – met. mikroskopowa wg Kirkora Metoda jakościowa |
„Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński |
29 |
Czerw pszczeli |
Rozpoznawanie zgnilca amerykańskiego - met. mikroskopowa, hodowlana Metoda jakościowa |
Instrukcja
Gł. Lek. Wet z dnia 02.01.2006; nr GIW |
30 |
Czerw pszczeli |
Rozpoznawanie zgnilca europejskiego - met. mikroskopowa, hodowlana Metoda jakościowa |
Instrukcja
Gł. Lek.Wet. |
31 |
Pożywienie pszczół i miód z ula |
Rozpoznawanie zgnilca amerykańskiego - met. mikroskopowa, hodowlana Metoda jakościowa |
Instrukcja
Gł. Lek. Wet z dnia 02.01.2006; nr GIW |
Badania ryb:
Lp. |
Badane obiekty grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Ryby– cały organizm |
Badanie kliniczne i sekcyjne ryb |
„Choroby ryb” Maria Proust „Choroby i zatrucia ryb” J. Antychowicz |
2 |
Badanie parazytologiczne ryb |
„Choroby ryb” Maria Proust „Choroby i zatrucia ryb” J. Antychowicz |
|
3 |
Izolacja i rozpoznawanie bakterii chorobotwórczych dla ryb |
„Diagnostyka wybranych patogenów bakteryjnych w ichtiopatologii” A. Kozińska, L. Gudz, A. Pękala |
Badania serologiczne krwi zwierząt:
Lp. |
Badane obiekty grupy obiektów |
Badana cecha Metoda badawcza |
Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Surowica bydła
|
Obecności specyficznych przeciwciał dla wirusa enzootycznej białaczki bydła (BLV) testem immunoenzymatycznym (ELISA) |
Instrukcja nr 45/2003 z dnia 24 lipca 2003 Nr GIWzVII.420/ lab-22/2003
|
2 |
Surowica zwierząt |
Obecność przeciwciał anty-Brucella abortus w surowicy zwierząt metodą odczynu kwaśnej aglutynacji płytowej OKAP
|
nstrukcja nr 27/2003 z dnia 25 czerwca 2003 Nr GIWzVII.420/ lab-4/2003 |