Zakres badań wykonywanych w Pracowni Chorób Ryb
i Chorób Zakaźnych Zwierząt w Przemyślu
(badania nieakredytowane)

 

Badania chemiczne środków spożywczych i środków żywienia zwierząt:

 

Lp

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Mięso i przetwory mięsne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zawartość azotynów i azotanów metodą kolorymetryczną

 

PN-74/A-82114

2

Zawartość fosforu metodą wagową

 

PN-A-82060: 1999

3

Zawartość azotu metodą Kjeldahla, metodą miareczkową

 

PN-75/A-04018

4

Zawartość chlorku sodu metodą Volharda

 

PN-ISO 1841-1:2002

5

Zawartość chlorku sodu metodą  Mohra

PN-73/A-82112 + Az 1:2002

6

Zawartość  wody metodą wagową

 

PN-ISO 1442: 2000

7

Zawartość  tłuszczu metodą Gerbera

i Soxleta

PN-85/A-82100pkt. 2.3.

8

Zawartość popiołu całkowitego

PN-ISO 936: 2000

9

 

 

Miód

Badanie organoleptyczne

PN-88/A-77626

Oznaczanie kwasowości ogólnej

PN-88/A-77626

10

Oznaczanie liczby diastazowej

PN-88/A-77626

11

Oznaczanie liczby kwasowej

PN-88/A-77626

12

Oznaczanie przewodności elektrycznej miodu

PN-88/A-77626

13

Oznaczanie zawartości 5-hydroksymetylofurfurolu

(HMF)

PN-88/A-77626

 

14

15

Oznaczanie zawartości cukrów redukujących

i sacharozy

PN-88/A-77626

16

 

 

Oznaczanie zawartości proliny

PN-88/A-77626

17

Oznaczanie zawartości wody

PN-88/A-77626

18

Mleko surowe do skupu

 

Wykrywanie pozostałości substancji hamujących

w mleku – test dyfuzyjny

Według instrukcji producenta testu

19

Pasze

Zawartość azotu metodą Kjeldahla, metodą miareczkową

 

PN-EN ISO 5983-2 :2006

 

20

Zawartość chlorku sodu metodą Volharda

PN-81/R-64780 pkt.2.1.

21

Zawartość chlorku sodu metodą  Mohra

PN-81/R-64780 pkt.2.2.

22

Zawartość  wilgotności metodą wagową

PN-ISO-6496 : 2002

23

Zawartość popiołu metodą wagową

PN-76/R-64795 pkt. 2.1.

 

24

Zawartość tłuszczu metodą Soxleta

 

PN-ISO-6492 : 2005

 

Badania mikrobiologiczne środków spożywczych i środków żywienia zwierząt:

 

Lp.

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Mięso i przetwory mięsne

 

 

 

 

 

Obecność Staphylococcus aureus. Metoda jakościowa

 

PN-A-82055-9:1994 pkt. 2

2

3

Obecność bakterii z grupy coli. Metoda jakościowa

 

PN-A-82055-10:1997 pkt. 2

 

Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczyny (IV).

Metoda jakościowa

PN-A-82055-12:1997 pkt. 2

4

 

 

Żywność

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obecność pałeczek Salmonella. Metoda jakościowa

 

PN-EN ISO 6579:2003

 

5

Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich.

Metoda jakościowa

 

PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005

 

 

6

Obecność Listeria monocytogenes. Metoda jakościowa

 

PN-EN ISO 11290-1:1999+A1:2005

 

7

Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa

 

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005

8

Liczba Listeria monocytogenes. Metoda ilościowa

 

PN-EN ISO 11290-2:2000
+ 1:2005+Ap1:20
06

 

Lp.

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

9

Higiena uboju, powierzchnia półtusz zwierząt rzeźnych i tuszek drobiu, Środowisko produkcji i przechowywania żywności

 

Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC.

Metoda płytki kontaktowej

 

PN-ISO 18593:2005

PN-EN

ISO 4833:2004+Ap1:2005

10

Liczba Enterobacteriaceae.

Metoda płytki kontaktowej

 

PN-ISO 18593:2005

PN-ISO 21528-2:2005

11

Liczba Enterobacteriaceae.

Metoda ilościowa

 

PN-ISO 21528-2:2005

 

 

12

Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC.

Metoda ilościowa

 

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005

13

14

Obecność pałeczek Salmonella. Metoda jakościowa

 

PN-EN ISO 6579:2003

 

15

Liczba Enterobacteriaceae. Wymazy czystościowe metodą tamponową. Metoda ilościowa

PN-ISO 18593:2005 PN-ISO 21528-2:2005

Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30ºC. Wymazy czystościowe metodą tamponową. Metoda ilościowa

 

PN-ISO 18593:2005 PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005

16

środki żywienia zwierząt

 

 

 

Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda jakościowa

PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005

17

Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych w temperaturze 30ºC. Metoda ilościowa

PN-EN ISO 4833:2004+Ap1:2005

18

Obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących. Metoda jakościowa

 

PN-R-64791:1994 pkt. 3.3.4.1

19

Liczba drożdży i pleśni. Metoda płytkowa w temperaturze 25ºC. Metoda ilościowa

 

PN-ISO 7954:1999

20

Liczba Enterobacteriaceae. Metoda ilościowa

 

PN-ISO 21528-2:2005

 

Badania materiału patologicznego:

 

Lp.

Badane obiekty / grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

Materiał biologiczny

(Kał zwierząt, wymazy z odbytu,

wewnętrzne zwierząt, itp)

Obecność,  identyfikacja biochemiczna
 i serologiczna pałeczek

Salmonella w materiale klinicznym. 

Metoda jakościowa.

 

- PN-EN ISO 6579:2003

-  załącznik D:
ISO 6579:2002/DAmd 1

2

Izolaty szczepów bakterii tlenowych

 

 

Lekooporność wyizolowanego szczepu bakteryjnego

 

Podstawy  mikrobiologii lekarskiej” L. Jabłoński

Instrukcje producentów podłóż

 3

 

Wydzielina gruczołu mlekowego

Obecność, izolacja oraz identyfikacja drobnoustrojów chorobotwórczych gruczołu mlekowego – met. mikrobiologiczna hodowlana in vitro.

Metoda jakościowa.

Instrukcja nr 48 z dnia 22.09.1978,

PN-A-82055-12:1997

EN ISO 7937:2004- wersja polska

Instrukcje producentów podłóż

4

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny

 

Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae  oraz drożdży

Metoda jakościowa.

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

5

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny

Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

6

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny

 

Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

7

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny

 

Obecność drobnoustrojów chorobotwórczych
z rodzaju Pseudomonas sp; wykrywanie Pseudomonas aeruginosa

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

8

Kał, wymazy
z odbytu, materiał kliniczny

 

Badanie koproskopowe  w kierunku endopasożytów, met. flotacji, dekantacji oraz metodą Vajdy i Baermanna w kier. larw nicieni płucnych

"Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski

9

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae  oraz drożdży

Metoda jakościowa

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

10

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

11

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

12

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Obecność drobnoustrojów chorobotwórczych z rodzaju Pseudomonas sp; wykrywanie Pseudomonas aeruginosa

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

13

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes

Metoda jakościowa

Instr. Gł. Lek. Wet z dnia 25.06.2003 r, Nr GIWzVII.420/lab - 15/2003

14

Zwłoki,

narządy wewnętrzne

Badanie parazytologiczne

Metoda jakościowa

Instrukcja Nr 29 Min.Roln. Dep. Wet z dnia 14.07.1973, "Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski

15

Zwłoki, narządy wewnętrzne

Badania anatomopatologiczne, histopatologiczne

Opis zmian

Technika sekcji zwłok Szwejkowski

16

Zeskrobiny

/wymazy/

popłuczyny

Badania bakteriologiczne- ogólne w kier. gronkowców, paciorkowców, Enterobacteriaceae  oraz drożdży

Metoda jakościowa

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż


17

Zeskrobiny

/wymazy/

popłuczyny

Badanie bakteriologiczne jednokierunkowe

Mikrobiologia weterynaryjna –Truszczyński M.

Instrukcje producentów podłóż

18

Zeskrobiny

/wymazy/

popłuczyny

Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących; wykrywanie bakterii z rodzaju Clostridium

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

19

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Obecność drobnoustrojów chorobotwórczych
 z rodzaju Pseudomonas sp; wykrywanie Pseudomonas aeruginosa

Metoda jakościowa

"Mikrobiologia weterynaryjna" M. Truszczyński; instrukcje producentów podłóż

20

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Badanie parazytologiczne

Metoda jakościowa

Instrukcja Nr 29 Min. Roln. Dep. Wet z dnia 14.07.1973, "Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych" - Stefański, Żarnowski

21

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Badanie parazytologiczne w kierunku ektopasożytów

Metoda jakościowa

"Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt" - Stefański, Żarnowski

22

Zeskrobiny/

wymazy/

popłuczyny

Badanie w kierunku obecności rzęsistka Trichomonas gallinae met. mikroskopową

Metoda jakościowa

Rozpoznawanie inwazji pasożytniczych u zwierząt - Stefański, Żarnowski

23

Zeskrobiny/

wymazy

Rozpoznawanie grzybic skórnych - met. jakościowa

Instr.29 z dnia 14.07.1973 Mikozy i mikotoksykozy zwierząt - Spiesiwcewa N.

24

Pszczoły dorosłe

Czerw pszczeli

Rozpoznawanie Varroa destructor  - met. makroskopowa

Metoda jakościowa

Instr. GLWet z dn. 02.01.2006, nr GIWz.VIII.400/lab-3/2006; "Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński

25

Pszczoły dorosłe

Czerw pszczeli

Badanie parazytologiczne

Instr. GLWet z dn. 02.01.2006, nr GIWz.VIII.400/lab-3/2006; "Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński

26

Pszczoły dorosłe

Czerw pszczeli

Rozpoznawanie grzybicy kropidlakowej (Aspergillus sp.) metodą mikroskopową i hodowlaną

Metoda jakościowa

"Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół" Z. Gliński

27

 

Czerw pszczeli

 

Rozpoznawanie grzybicy otorbielakowej (Ascosphaera apis) metodą mikroskopową
 i hodowlaną

Metoda jakościowa

"Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół" Z. Gliński

28

Pszczoły dorosłe

Rozpoznawanie Nosema apis – met. mikroskopowa wg Kirkora

Metoda jakościowa

Diagnostyka i terapia chorób czerwia i pszczół” Z. Gliński

29

 

Czerw pszczeli

Rozpoznawanie zgnilca amerykańskiego - met. mikroskopowa, hodowlana

Metoda jakościowa

Instrukcja Gł. Lek. Wet z dnia 02.01.2006; nr GIW
z VIII.400/lab-2/2006

30

 

Czerw pszczeli

Rozpoznawanie zgnilca europejskiego - met. mikroskopowa, hodowlana

Metoda jakościowa

Instrukcja Gł. Lek.Wet.
z dnia 02 stycznia 2006 r, nr GIW z VIII.420/lab-1/2006

31

Pożywienie pszczół

i miód z ula

Rozpoznawanie zgnilca amerykańskiego - met. mikroskopowa, hodowlana

Metoda jakościowa

Instrukcja Gł. Lek. Wet z dnia 02.01.2006; nr GIW
z VIII.400/lab-2/2006


Badania ryb:

Lp.

Badane obiekty grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Ryby– cały organizm

Badanie kliniczne i sekcyjne ryb

Choroby ryb” Maria Proust

Choroby i zatrucia ryb”

J. Antychowicz

2

Badanie parazytologiczne ryb

Choroby ryb” Maria Proust

Choroby i zatrucia ryb”

J. Antychowicz

3

Izolacja i rozpoznawanie bakterii chorobotwórczych dla ryb

Diagnostyka wybranych patogenów bakteryjnych w ichtiopatologii” A. Kozińska, L. Gudz, A. Pękala


Badania serologiczne krwi zwierząt:


Lp.

Badane obiekty grupy obiektów

Badana cecha

Metoda badawcza

Normy i / lub udokumentowane procedury badawcze

1

2

3

4

1

Surowica bydła


Obecności specyficznych przeciwciał dla wirusa enzootycznej białaczki bydła (BLV) testem immunoenzymatycznym (ELISA)

Instrukcja nr 45/2003 z dnia 24 lipca 2003 Nr  GIWzVII.420/ lab-22/2003

 

2

Surowica zwierząt

Obecność przeciwciał anty-Brucella abortus w surowicy zwierząt metodą odczynu kwaśnej aglutynacji płytowej OKAP

 

nstrukcja nr 27/2003 z dnia 25 czerwca 2003 Nr GIWzVII.420/ lab-4/2003